Това заяви пред Euractiv енергийният експерт Васил Начев.  че влизането

...
Това заяви пред Euractiv енергийният експерт Васил Начев.  че влизането
Коментари Харесай

Euractiv: Разговорите на България с “Газпром” ще се провалят. Москва има предимство

Това съобщи пред " Euractiv " енергийният специалист Васил Начев. 

че влизането в договаряния с " Газпром " към този момент е " неизбежно ", откакто преди този момент съобщи, че такива договаряния ще се водят единствено в краен случай. във връзка това решение и съобщи - договаряния ще попречат при възможен предстоящ арбитраж против " Газпром " и ще наклонят везната в интерес на съветската компания.

Начев предвижда пред " Euractiv ", че договарянията с съветския газов колос в последна сметка ще се провалят поради позицията на Кремъл и деликатната политическа обстановка в София.

По думите му у нас геополитическите пристрастия са в интерес на Русия.

" Всъщност сме тласкани в рецесия, от която не можем да излезем “, добави той. 

Позицията, че договарянията евентуално ще бъдат възобновени, идва няколко месеца откакто съдружното държавно управление, водено от към този момент отстранения министър председател Кирил Петков, прекъсна всички връзки с " Газпром ", отказвайки да заплаща за съветско синьо гориво в рубли. Вместо това той подписа няколко покупко-продажби със Съединени американски щати и Азербайджан.

Министър Христов сподели пред медиите, че България няма газови запаси след септември, употребявайки това като опрощение за възобновяване на договарянията. Това обаче е в директно несъгласие с изказване на шефа на " Булгаргаз " Деница Златева от 17 август, съгласно която има запаси до края на годината.

По отношение на споразуменията със Съединени американски щати, служебното държавно управление, назначено от приятелския на Русия президент Румен Радев и ръководено от премиера Гълъб Донев, съобщи в петък, че ще одобри единствено една от седемте целеви доставки на американски полутечен природен газ. Това е макар че цените са под тези сега на европейските тържища.

Христов сподели, че българският бизнес не може да понесе по-висока цена от 125 евро за мегаватчас и това наложи държавното управление да влезе в договаряния с " Газпром износ " за обновяване на доставките на газ по настоящия контракт.

Текущата цена за август е 150 евро без спомагателни такси и налози. Цената на газа по настоящия контракт с " Газпром " е равна на 70% от цените на холандската газова борса, което значи, че съветският газ може да бъде по-скъп от този, който българите заплащат сега. Освен това Христов сподели, че България ще продължи договарянията с Азербайджан за спомагателни количества газ. Те ще бъдат на пазарни цени, което още веднъж не значи по-евтин газ за българската стопанска система.

Христов се надява " в идващите две седмици да се реализира триумф в тези договаряния ".

В неделя съветският дипломат Елеонора Митрофанова сподели, че в случай че България се съгласи да заплаща в рубли, доставките на газ по настоящия контракт ще бъдат възобновени.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР